Συμβουλές Φροντίδας Κάκτων και Παχύφυτα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΚΤΟΥΣ

Τα κακτοειδή και τα παχύφυτα είναι περιζήτητα γιατί είναι εύκολα στην καλλιέργεια, δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις, είναι ανθεκτικά στις προσβολές των ζωικών εχθρών και έχουν θαυμάσια ανθοφορία. Δίνουν έναν εξωτικό τόνο στο σπίτι σας και φύονται σχεδόν παντού.

 

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

ΕΚΛΟΓΗ ΓΛΑΣΤΡΑΣ
Το μέγεθος της γλάστρας εξαρτάται από το μέγεθος του φυτού. Ισχύει ο κανόνας ότι η διάμετρος της γλάστρας για τους σγαιρικούς κάκτους πρέπει να είναι 5εκ μεγαλύτερη από τη διάμετρο του κάκτου. Στην περίπτωση ψηλών στυλοειδών φυτών, η γλάστρα πρέπει να έχει διάμετρο ίση με το 1/3 του ύψους του φυτού.

ΕΚΛΟΓΗ ΧΩΜΑΤΟΣ
Ένα μίγμα κατάλληλο για τους κάκτους αποτελείται από τύρφη ένα μέρος χονδρής ποταμίσιας άμμου και κοσκινισμένο φυλλόχωμα. Το μίγμα πρέπει να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των φυτών που είναι: καλός αερισμός, άριστη αποστράγγιση και εφοδιασμός σε θρεπτικά στοιχεία.

ΑΛΛΑΓΗ ΓΛΑΣΤΡΑΣ
Βγάλτε το φυτό από την παλιά γλάστρα (τυλίγοντάς το με εφημερίδα για να αποφύγετε το τσίμπιμα) και εξετάστε το για τυχόν ασθένειες, Αφαιρέστε ένα μέρος απότο παλίο χώμα, τοποθετήστε το στην νέα γλάστρα ώστε οι ρίζες να απέχουν 1-2 εκ από τον πυθμένα της γλάστρας και προσθέστε χώμα πιέζοντάς το ελαφρά με τα δάκτυλα. Να μην ποτίζετε ποτέ μετά την μεταφύτεψη διότι υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος του φυτού. Η κατάλληλη εποχή για την αλλαγή γλάστρας είναι την άνοιξη. Καλό είναι να φοράτε γάντια κατά την μεταφύτεψη του φυτού.

ΠΟΤΙΣΜΑ-ΛΙΠΑΝΣΗ
Ποτίζεται τους κάκτους κυρίως την περίοδο που αναπτύσσονται (τέλος άνοιξης – καλοκαίρι – αρχές φθινοπώρου) και ελάχιστα ή καθόλου Ανάμεσα σε δύο διαδοχικά ποτίσματα αφήστε το χώμα να στεγνώσει. Η λίπανση γίνεται την περίοδο που τα φυτά αναπτύσσονται  και ποτέ κατά την περίοδο ανάπαυσης. Χρησιμοποιήστε λίπασμα που να περιέχει λίγο άζωτο και πολύ φώσφορο και κάλιο.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Την περίοδο της ανάπτυξης οι κάκτοι χρειάζονται θερμοκρασία 25-30 βαθμούς κελσίου ενώ το χειμώνα είναι ασφαλείς σε 5-8 βαθμούς κελσίου αρκεί να μην ποτίζονται.

 

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Τα παχύφυτα και οι κάκτοι προσβάλλονται από εχθρούς και ασθένειες. Τα συνηθέστερα είναι : αφίδες, κοκκοειδή, θρίπες, τετράνυχοι, σαλιγκάρια και μύκητες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα φάρμακα για την καταπόλεμηση τους.